Zafayah – за топлата връзка с регето и предстоящите срещи с Боб Марли

Zafayah е един от пионерите на реге музиката в България, съосновател и продуцент в първия български  лейбъл за реге музика. Ето какво ни разказа за началото и предстоящите събития, на които феновете му могат да  чуят него и останали момчета от Roots Rocket.  Специалният повод е рожденият ден на реге легендата Боб Марли, който би празнувал 70 години, ако беше жив. Празненството се планува не в един, а цели два града – София и Варна са двете точки, в които могат да се усетят топлите реге вибрации. 

1620411_762329977176541_6215125199360018459_n

Zafayah, от къде идва псевдонима ти?

От името ми – Пламен Зафиров. От малък всички приятели ме наричат Зафа, а Fayah (Fire) идва от „огненото“ ми малко име..

Слушайки песните ти без картина, човек би си помисли, че току-що си кацнал от Ямайка. А си роден в България, учил си Скандинавистика, тогава от къде дойде топлата връзка с регето?

Започнах да се занимавам с реге музика още в училище, далеч преди Скандинавистиката. Мисля, че топлата връзка с регето дойде от една касетка на Fugees („The Score“), която слушахме редовно със сестра ми. Както знаете, техният хип-хоп е силно повлиян от реге музиката и в последствие открих, че именно тези елементи ме грабват най-много. А и в огромната фонотека на баща ми имаше няколко реге касетки/дискове, между които Ziggy Marley, чиито хит „Tomorrow People“ ми беше фаворит. В последствие, когато открих музиката на баща му Боб (чиито юбилей празнуваме тази седмица в Mixtape5), реших, че искам да се занимавам с тази музика, тъй като тя е най-близо до моето светоусещане.

Откъде черпиш вдъхновение? Кои са артистите, които най-често слушаш и следваш? 

Вдъхновение черпя от реалността, в която живеем, както и от моята вътрешна паралелна реалност, в която нещата обикновено са по-красиви. А иначе, да, денят ми минава в музика и когато не се занимавам с моята собствена, обикновено слушам тази от 70-те и 80-те години… От съвременните артисти любимите са ми Midnite – те никога няма да ми омръзнат.

10920957_10152719107994143_3985261085207796739_n

Снимка: fb

Работил си с артисти от Европа, Ямайка, САЩ, Африка и Индия. Кое е най-странното нещо, което си чувал за България? 

Честно казано, много странни неща не съм чувал. Хората, които са от други континенти или не знаят къде се намира, или знаят, че е в Европа и дотам. Някой си мислеше, че английският ни бил официален език, което в първия момент много ме шокира, но в последствие се зачудих какъв процент от българите, например, знаят кой е официалният език в Етиопия или Бутан.

Вървиш на границата между комерсиалното и некомерсиалното и безспорно ти се получава! Мислиш за песен с друга поп изпълнителка или да се замесиш с друг музикален стил?

Стилово гледам да не се ограничавам, както и да не робувам на класификации от типа „комерс“ – „ъндърграунд“. В момента съм се концентрирал основно върху моите си неща, които са предимно roots reggae, както и върху 2-3 колаборации с музикални продуценти, които работят на много сериозно ниво в България и извън нея.

А кога и къде можем да те чуем на живо?

Този петък, 6-ти февруари, празнуваме заедно с още 4 банди и десетки селектори юбилея на Боб Марли в Микстейп 5, а на следващия ден заминаваме с моя проект Friddim Steppaz за Варна, където правим същия трибют в клуб Vintage 33. Следващата седмица пък (в петък, 13-ти!) ще сме с Jahmmi и VoLion в Пловдив.

Две думи, с които да опишеш „На тъмно“…

Различни сте.

А имаш ли любим продукт от магазина?

Кефят ме, естествено, реге-ориентираните дрехи и аксесоари. Току що си харесах една шапка на сайта ви 😉