Yuccie – нещо ново идва и може би няма да ви хареса

Историята му започва така и обобщаваме на кратко… “Аз съм на 26, имам мустак, обичам да се предвижвам с колело, уча в колеж по изкуства и бъкам от идеи“.

Дейвид Фант – автор в сайта mashable.com, живее в Ню Йорк, но сякаш и тук нещата, за които говори са ни доста близо до светоусещане или пък не точно…

Как да ме наричате е въпросът на автора? Юпи, хипстър… не, нещо ново идва и може би няма да ви хареса.

yuccies

И като едни алтернативни хора, решихме да полюбопитстваме, за да разберем кой се опитва да убие „хистърлъка“. Терминът, който използва Фант за новото движение е yuccie (иЯкии – според гугъл транслейд, има време да побългарим тази дума). Или това са млади градски натури – познати като Поколението (Generation) Y, те са “заразени” с убеждението, че не само заслужават да преследват мечтите си, но и трябва да се възползват от тях.

Да получаваш повече пари е добре (със сигурност всеки ще се съгласи), но парите за тях са добра валута само, ако са от креативна дейност.

Когато завършват колеж повечето завиват покрай традиционния път в кариерата си. Те скачат стремително в трескаво търсене на предприемаческата мечта, дори ако това означава по-ниска заплата в началото.

Не всички от тaзи “порода” тръгват директно, а минават и покрай успешна кариера, но има едно “но”. Работа за някой друг не ги удовлетворява. Дейвид дава за пример свои познати, които напускат сигурните си работни занимания – единият започва да шие чорапи и създава успешен бранд, а другият стартира с бързо развиваш се музикален фестивал. Те искат да им се плаща за собствените  идеи, а не да ги изпълняват за някой друг.

Огромният потенциал на интернет вдъхновява „yuccies“ с възможности и  ги  отдалечава от традиционното професионално израстване.

Или с две думи – “yuccies” са културни потомци на юпита и хипстърите. Надъхани  за успех като първите, но  с творческия нюх на другите.

10516642_789944144389286_1934984044465067777_n

Имаме си нова дума в речника, но сякаш не и нещо ново под слънцето…

А разбира се има и тест – какъв си ти?

>>http://mashable.com/2015/06/10/quiz-are-you-a-yuccie/

По материали от mashable.com