‘Ireation & Love’  – ново реге парче от  SEN I  

Броени дни след пускането на клипа  ‘Ireation & Love’, Sen I сподели с нас няколко думи за новото видео и още нещо…

10731206_363384647169318_254497908596574103_n

НА ТЪМНО: Sen I, от къде идва псевдонима ти?

SEN I: С времето историята се развива…Първоначалната ми идея беше свързана с усещането, произлизащо от любимата ми билка (в реге лириката I=high). След едно турне в Турция разбрах, че ‘Sen’ означава ‘Ти’ на турски, и съчетанието You-I ми напомни за една от основните концепции в Раста културата: вместо We се използва I&I, символизиращо взаимосвързаността на всички живи същества и единението ни със Създателя (the Most I). Също така по-късно разбрах, че Sen означава Лотус на виетнамски, а скоро след като записах dubplate за една японска саундсистема, научих че sen е била древна разменна монета в страната на изгряващото слънце. Явно съм не само извиСен, но и конвертируем. И последното, засега, открито значение, понеже стана модерно да четем на обратно, е… ще го оставя на вашата свободна интерпретация 🙂

НА ТЪМНО: Разкажи ни малко повече за новото видео.

sen i reggae bulgariaSEN I: Това е може би първата ми по-лична музикална изповед. Във видеото исках да представим женската красота, нейната изящна природа и многообразие, и да избягаме от стереотипа на влюбена двойка, характерен за клипове с подобна тематика. Благодарение на режисьорската и операторската работа на Петър Минов и Александър Антонов, вярвам че се получи едно красиво видео, не без заслугата на всички прекрасни момичета разбира се, с изключение на един брадат певец 🙂 Все пак не бива да забравяме, че истинската красота е най-вече в сърцето.

НА ТЪМНО: Зарадва феновете на реге музиката в София миналата седмица с представяне на клипа, а кога могат да те очакват и в  другите градове?

SEN I: Кога и къде ще има концерт на Sen I, обикновено зависи от желанието на хората и съответно от организаторите на такива събития във всеки град. Въпреки, че умишлено или не, реге музиката все още не е достатъчно известна на масовата публика, това няма да ни спре да продължаваме разпространението й и все по-актуалните послания, които тя носи. Така че, независимо от обстоятелствата, очаквайте реге ракетата съвсем скоро и във вашия град.

НА ТЪМНО:  Замесен си в организацията с гостуването на един от синовете на Боб Марли – Джулиан през 2005 г? Мислил ли си за  покана към още някой от наследниците му?

SEN I: Да, разбира се. Това, което ни възпрепятства да реализираме отново концерт на Marley у нас е, че от тогава представителите на фамилията станаха доста по-известни, което се отрази и на хонорарите им, а същевременно с това възможностите за подкрепа на такива събития тук напоследък са по-ограничени. Въпреки всичко, надявам се това да се случи възможно най-скоро.

НА ТЪМНО: Спомняш ли си кога се „зариби” по регето и коя бе първата песен, която ти “каза”, че това е твоята музика?

SEN I: Историята за срещата ми с регето е доста банална, но това не я прави по-малко магична за мен. Въпреки, че бях слушал няколко реге и рага парчета между хип хоп миксовете, с които се зарибявахме тогава, първият реге албум, който си поръчах и ми направи най-силно впечатление беше ‘Legend’ на Боб Марли. А моментът, в който усетих, че искам да се занимавам сериозно с реге музика беше по време на въпросния исторически концерт на Джулиан Марли в София.

НА ТЪМНО: В началото сигурно е било трудно, ти си един от основоположниците на реге сцената в България. Имаше ли план ‘Б’ и нещо друго, с което да се занимаваш?

SEN I: Трудностите ги има не само в началото. Вече близо десет години развиваме реге сцената в България и мога да кажа, че се срещат не по-малко перипетии от 2005та насам. Вярно е, че сме случили доста неща, но определено има много още какво да се желае, когато става въпрос за подкрепа от всякакво ниво, медийно покритие, и т.н. Не бих могъл да кажа, че живея само от реге…занимавам се с аудио и видео продукция в Roots Rocket Studio, където се изпълняват и външни поръчки за реклами, клипове, филми, звукозапис и т.н. Иначе в план ‘Б’ винаги фигурира и Терминал 2, но вярвам че сме родени тук с определена мисия и въпреки всички препятствия, дай Боже да я изпълним успешно.

НА ТЪМНО: През 2014 „На тъмно” става на 20 години, какво ще ни пожелаеш?

SEN I: Продължавайте да подхранвате ‘unda’ стиловете с качествена продукция, и дано тя достига и до все повече от точните хора на светло. 1Love&Light

НА ТЪМНО: А имаш ли любим продукт от магазина?

SEN I: Още си пазя деветката на Marley Allstars…определено една от най-дълголетните ми тениски.

НА ТЪМНО: 2 думи, с които да ни опишеш…

SEN I: Нааа…Здраве! и честит юбилей 🙂

Виж новото видео от тук.