ШАПКИ BUCKET

Оригиналното име на шапките идиотки е Bucket hat. Това са небрежни платнени шапки с кръгло дъно, цилиндрична корона и захлупена периферия, която обикновено е в шевове. Зад необичайният вид на шапките се крие история. Моделът е създаден още в първите години на 20 век от ирландските фермери и рибари. Първоначално са били от вълна или туид, което ги е правило добре устойчиви на дъжд. Нарича ли я ирландската шапка бързоходка. Става актуална в редиците на войниците, по време на войните 30-40 те години на миналия век, не само заради това, че е предпазвала лицето и главата от дъжд, а и заради това , че е била лесна за почистване , ако падне в калта, а и са можели да си я носят в джоба.

През 60-те години шапките Bucket започват да носят представители на субкултурата Мод, които предпочитали елегантно , но небрежно облекло и съвременна музика, като в последствие се налага в уличната мода през следващите години на миналия век, та и до сега.

Нейното голямо завръщане се случва през 80-те години в рап културата- LL Cool J, Yung Lean, Rihanna и много други. Идиотката е популярна фестивална шапка.

От към практичност е предпочитан аксеоар в планинските преходи.