Цигуларят Nigel Kennedy в България с нов проект, посветен на Jimi Hendrix

Чудили ли сте се как би звучал Jimi Hendrix на цигулка!? Световноизвестният музикант Nigel Kennedy ще посети  България тази пролет и ще представи вълнуващия проект, в който ще се насладим на неговия прочит на легендарния китарист Хендрикс. Точната дата е 10 май, в зала 1 на НДК, от 20 часа, а билети за концерта може да намерите онлайн, както и във всички магазини от верига „На тъмно“. Цените са от 55 до 110 лева, в зависимост от местоположението в залата.От началото на кариерата му има един композитор, към който се връща непрестанно и това е Jimi Hendrix: “Това, което ме привлича към него, е изключително широкия мироглед, който Jimi е имал. Това се отразява многостранно; той е бил винаги внимателен и никого не е наранявал, което струи от музиката му. В композициите му има много влияния: от рок, блус и келтска музика до транс и експериментални стилове. Може би затова ми се струва толкова естествено да изследвам музиката на Jimi Hendrix – аз самият съм свързан с много подобни стилове. Особено много ме вълнува трансцеденталната, психаделична страна в музиката на Jimi”.

Nigel_Kennedy_poster

Концерт за цигулка на Beethoven  му донесоха световна слава до колаборации със съвременни музиканти от ранга на Stefan Grappelli, Kate Bush, Robert Plant, Paul McCartney, Talk Talk.

Маестро Kennedy работи с нови музиканти от различни страни: Doug Boyle (който често заема мястото на Jimmy Page и работи с Robert Plant), Julian Buschberger (невероятен 18-годишен гениален китарист), Orphy Robinson (уникален вибрафонист – един от основателите на The Jazz Warriors), Tomasz Kupiec и Adam Czerwinski (едни от водещите европейски ритъм скеция музиканти от бандата Jarek Smietana).

Ден преди концерта, Nigel Kennedy  ще посети на откриването на изложбата на художника Румен Рачев в галерия Нюанс.  Желанието му да присъства на събитието не е случайно, а е подкрепено от приятелството между двамата артисти. Творческата им колаборация започва през 2000 година, когато Кенеди кани Рачев за направата на графичното оформление и дизайн на албума си “Kennedy plays Bach”, отличен с престижната British Classic Award.