Учени: метъл музиката е здравословна

Имахме шесто чувство, но ето и научни факти по темата.  Британският вестник Independent се позовава на резултати от ново проучване, което доказва благоприятния ефект върху здравето на хората, които са фенове на тежката музика.

Heavy-Metal

 

Слушането на „екстремна музика” като хеви метъл вместо да засилва гнева и агресията, действа вдъхновяващо и оттам има общо релаксиращ ефект.

„Нивата на враждебност, раздразнителност и стрес се понижават след пускането на този вид музика. Най-драстична промяна бе отчетена в нивото на вдъхновение у участниците.” – застават зад твърденията си авторите на проучването, публикувано в академичния журнал Frontiers in Human Neuroscience.

Научният експеримент на д-р Дженевийв Дингъл и д-р Леа Шарман от University of Queensland е провен сред 39 души на възраст между 18 и 34 години, на които често си пускали „тежка“ музика.

Участниците били помолени в продължение на 16 минути да обсъждат житейска ситуация, която ги е вбесила, а после имали право да изберат дали да прекарат 10 минути, слушайки песен по избор, или да стоят в условия на пълна тишина. След това психолозите наблюдавали емоционалното им състояние.

Шарман казва: „Открихме, че музиката регулира тъгата и засилва позитивните емоции. Тя помогна на участниците да изучат цялата гама от изпитани емоции, като в крайна сметка ги направи по-активни и вдъхновени.

Източник: independent.co.uk