Скейтборд култура в Калифорния през седемдесетте години

Първият скейтборд е направен 1930-те год. в Америка и е представлявал сърф, прикачен към 4 колелца. Тогава не е бил измислен полиуретанът (от който се правят колелцата в наши дни) и за това е бил много опасен и е вдигал много шум. Когато е минавал по улиците, всички са се сърдели и полицията е имала проблеми. От 1930-те до 1960-те год. е било забранено да се кара скейтборд. През 1960-те год. отново е нашумял сред младите и е започнало масовото му производство.

Скейтборд култура в Калифорния през 1970 г. е оставила незаличима следа в спорта в Америка, за да достигне и Европа.
skateboard (4)

skateboard (11)

Фотографът Хю Холанд перфектно улавя духа на този златен век в красив фотоалбум – Locals Only: California Skateboarding 1975-1978.
Любопитно е, сушата, която е ударила Калифорния през 1970 г., помога да катализира популярността на скейтборд културата. Басейни и отводнителни канали са стояли празни и сухи, което позволило на децата да ги споделят с техните скейтбордове, някои от които са просто груби дървени плоскости с колела – далеч от днешните ламинирани творения.
skateboard (9) skateboard (8) skateboard (7) skateboard (2) skateboard (3) skateboard (5) skateboard (6)Снимки: hughholland.com

Източник: Уикипедия