РЕВЮ – любимата група на няколко поколения

Историята на група РЕВЮ е дълга и осеяна с много премеждия, може би един от паметните моменти на прехода е свалянето им от сцената през 1987 г. На Софийския рок фестивал изключват микрофоните им, а причината са дръзките  текстове на „Кале“ (тогавашното име на групата).

Ето какво споделиха с нас, любимата на няколко поколения група за преди, сега и близката среща по време на фестивала Spirit of Burgas

revue

НА ТЪМНО: Групата е претърпяла няколко промени, сега е в нов състав, променят ли се и текстовете? Какво да очакваме в близкото бъдеще?

Васо: Текстовете винаги се променят, защото те не са плод на някаква стратегия. Раждат от моментно вдъхновение – поне в Ревю винаги е било така. Не си изсмукваме от пръстите „летни хитове“, за да се надяваме да ни завъртят на някой селски плаж с много „купонджии“, джетове и силикон. Гордея се, че никога не съм писал поръчкови текстове за различни поводи или амбициозни изпълнители. Лириката е нещо лично и съкровено…..

Криси: За мен текстовете на „Ревю“ произлизат от личността, разглеждана в контекста на обществено- историческата и културна ситуация, към която принадлежат и която се изявява като провокация за създаването на даден текст. В този смисъл ние – като хора, реагиращи на „дразнението“, породено от средата и времето, в което съществуваме ще продължаваме да използваме звуците, превръщайки ги в послание. И ще се стремим те да не бъдат формулирани твърде директно, агресивно или вулгарно.

НА ТЪМНО: Като ъндъргранд група по „онова време“, която не се харесвала много на управляващите, сигурно сте свирили на нетипични места. Кое е най-странното място?

Васо: Тоалетната в градинката на св.Седмочисленици – имаше много добра акустика… иначе, „като ъндърграунд група от „онова време“, която не се е харесвала много на управляващите..“ сме били охранявани на някои концерти и от Бойко Борисов. Колкото до сегашните управляващи – не мисля, че ни харесват повече….

НА ТЪМНО: Кои са младите ъндърграунд надежди според вас?

Криси: Не бих искала да се изказвам, за де не обидя някой, който не се определя като „ъндърграунд“.

Даката: За надеждите не съм много наясно, щото не знам къде да ги видя, за съжаление. Все пак, от тези, които съм гледал, ми харесват Дайо, които са джаз ориентирани.

Весо: Не следя активно, но се сещам за The Lefties.

Васо: Винаги има млади надежди. Мисля да продуцирам някои от тях, затова ще ги запазя в тайна …засега.

НА ТЪМНО: Сцената на Spirit of Burgas – какви са очакванията ви…

Даката: Не искам да имам очаквания за Спирита, аз съм свирил там доста, а и като цяло очакванията ти пречат да си свършиш работата, за която си там. Надявам се единствено да има добра организация с пропускателния режим и саундчека, както не винаги е било. Имам предвид достъпа с кола до сцената и други подобни логистични проблеми, защото свириш по-добре, когато не срещаш подобни трудности. Иначе за мен това си е концерт, към който се отнасям сериозно и гледам да си свърша работата по най-добрия начин.

Васо: Надявам се тази година сцената на Спирита да бъде по – запомняща се не само като имена, но и като емоции свързани с преживяното извън концертите…. Например, ако има едно голямо общо място, на което публиката да отпуска в дните на фестивала между свиренията` – било то къмпинг, отделно обособено място в морската градина или част от самия плаж – ще се получи по-добра атмосфера… Ще е хубаво също ако се създаде подходяща обстановка и за самите участниците във фестивала. Да имат възможност да се запознаят и да обменят по две думи на спокойствие с други музиканти след концерта. Не като в предишни години да тичат с инструментите към колите, защото имат отпуснати 15 минути от охраната на паркинга…

НА ТЪМНО: На тъмно слушам…

Криси: Вътрешния си глас, от време на време Jeff Buckley и по- често кучето на съседите …

Даката: На тъмно слушам любими албуми или пък тишината.

Весо: На тъмно ще слушам Kottarashky & The rain dogs на 7-ми август и Conquering Lion на 8-ми.

Васо: Себе си и мен.

Revue_Spirit_

НА ТЪМНО: Изненадайте ни с отговор без въпрос, толкова интервюта, а никой до сега не ви е питал… Или просто нещо за край.

Криси: Често срещано явление е песните, създадени от „Ревю“ да бъдат припознавани с творчеството на Милена. Обаче – те са изпълнявани от нея така, както към днешна дата от мен. С изключение на едно. You know „Галера“ 😉

Даката: Просто нещо за край!

Васо: Искам да кажа на тези, които мислят, че вече няма никаква надежда, да не униват. Нещата невинаги са такива каквито изглеждат на пръв поглед …  Не се отказвайте да бъдете „себе си“ и не залитайте в имитации на фалшиви измислени герои. Има кой да го оцени! И най-непревземаемите крепости могат да рухнат за секунди, а изглеждащите безпомощни и обречени – да придобият царството и силата, и славата.  Вярвайте!

Снимки: фб Ревю

Билети онлайн за SPIRIT of Burgas 2015 и във всички магазини от верига „На тъмно“.