По следите на Всичките Светии

Здравейте!

Налегна ли ви вече Хелоуинска треска? В тази статия на блога, ще ви разкажем нещо повече за празника и корените му. Заражда се сред келтските народи на Ирландия, Британия и Северна Франция, които вярвали, че живота се заражда от смъртта. Дните на студ и тъмнина започвали на 31 октомври срещу 1 ноември, за това именно тогава те празнували свотята Нова Година. Техните жреци- друидите, съветвали да се загасят всички огньове и светлини, да настъпи пълния мрак. Според техните традиции тогава душите на мъртвите навлизали в тъмнината и се сливали със Сауин- Повелителят на смъртта. Вярванията довели до ритуална практика да се скита в тъмното със страшни костюми. По този начин границата между живота и смъртта се сливала и всички живи или не можели да бродят заедно. Келтите вярвали, че духовете изпитват силен глад и всяка душа трябвало да бъде почерпена, за да може господарят на смъртта да не ги ппроклина или пакости. От там идва и остава и до днес – „Пакост или лакомство?“. В ранната келтска църка 1 ноември е бил денят на Всичките Светии, а вечерта преди празника се е наричала All Hallows Eve ( Halloween). За да се противопостваят езичниците превърнали навечерието на християнския празник във вечер на магьосниците.

Днес Хелоуин се празнува най-вече от децата и младите хора, за да се забавляват, като обличат със страшни костюми, гримират си лицата, тялото, косата и слагат маски и перуки.

Няколко съвета от На Тъмно за бърза Хелоуинска визия:

Можеш да ползваш стикери за очи, цветни лещи , изкуствени рани, вампирски зъби и различни аксесоари,като триони и пирони.

Гарантирано ще изплашиш всички Вси Светии и ще се забавляваш!