Почина актьорът от „Хари Потър“ изиграл ролята на Хагрид.

На 72 години почина актьорът Роби Колтрейн, съобщи неговият агент, предаде skynews.
Той е известен с ролята си на Рубиъс Хагрид във филмите за Хари Потър. В поредицата великодушният полувеликан бе един от най-добрите приятели на магьосника в главна роля.
Хагрид пазач на Ключовете и дивеча и професор по Грижа за магическите създания в Хогуортс. Било му е забранено да използва магическата си пръчка, защото докато е ученик в Хогуортс е отворена Стаята на тайните и се появили съмнения, че той е наследникът на Салазар Слидерин.

Във частта на „Хари Потър и стаята на тайните“ той помага много на Хари и Рон (Хърмаяани я няма, защото е вкаменена от базилиска). Полувеликанът им казва да следят паяците и така те стигат до Арагог. Паякът им дава информация, че Хагрид не е отворил Стаята на тайните.
След завръщането на Лорд Волдемор той е изпратен от Ордена на Феникса да привлече великаните на тяхна страна. Въпреки че не успява, той открива там своя полубрат Гроп. Великодушният полувеликан често бива бит и насиняван от него, но въпреки това си го обича.

Най-голямата слабост на Хагрид са огромните магическите животни – змейовете, хипогрифите, раконогите огнемети, тестролите и т.н. Като ученик в Хогуортс отглежда голям паяк и го кръщава Арагог. Негова собственост е и Пухчо, грамадно триглаво куче, и Норбърт – змей гребеногърбушко.

Хагрид е предан на Албус Дъмбълдор, който често го праща на важни мисии и му се доверява за всичко.

Самият Роби Колтрейн е роден през 1950 г. в шотландския град Рутърглен. Той започва кариерата си, появявайки се заедно с Хю Лори, Стивън Фрай и Ема Томпсън в комедийната поредица Alfresco.

Във Великобритания актьорът е известен и с ролята си на съдебния психолог д-р Едуард Фицджералд в криминалния сериал Cracker. За нея той спечели три последователни награди БАФТА за най-добър актьор – чест, с която може да се сравни само един друг актьор, Майкъл Гамбън.

Колтрейн също има номинация за наградата БАФТА и за участието в програмата National Treasure на Channel 4 от 2016 г., както и за участието си в лимитирания драматичен сериал Tutti Frutti на BBC Scotland от 1987 г.

Източник: 24 часа новини