Графити история

Графити (или по-рядко в единствено число графит) са рисунките или надписите на обществени места (стени на къщи, метрото, улицата), обикновено изпълнени със спрейове. Те са част от неформалната градска култура, но корените им са в най-древното минало (скалната живопис например).

graffiti na tamno

Думата “графити” произлиза от гръцката дума graphein, която означава пиша. Развива се и преминава в латинската дума graffito. Graffiti e множествена форма на Graffito. Просто казано, графити е рисунка, драскане или писане върху плоска повърхност.). Етимологията на думата би могла да бъде тълкувана и от “ graffiti” през английски от италиански, вероятно от graffiare, глаголът за одрасквам, набраздявам някаква повърхност.

Днес ние свързваме графити с Ню Йорк, американската хип-хоп култура, пренесена в Европа наред с много други “придобивки”.

Появата на Хип Хоп музиката се явява артистичен отдушник. Кийт Харинг дава началото използвайки постери и рисувайки уникални фигури и знаци на публични места. Скоро той започва да рисува направо върху крайпътни стени и билбордове. Уникалността на неговите рисунки, евентуално показването им в галерии и публикуването им в книгите, довеждат до „легитимиране“ на неговото изкуство.

kate haring graffiti

Графити е приобщен към Хип Хоп културата и става част от рап – музиката и брейкденса. Ню Йорк е наводнен от графити в края седемдесетте и началото на осемдесетте. В средата на осемдесетте националните телевизионни програми представят историята на графити и се застъпват за графити, което със светкавична бързина запознава целия свят с тях.

Графити бързо навлиза на социалната сцена. Бандите често проявяват различни форми на вандализъм. Те започват да изписват знаците си навсякъде, първоначално поотделно, а после и заедно. Графити става отделен език от термини като: piece, toy, wild-style, и racking.

barry-mcgee-houston-street-39

В началото се използват химикалки и маркери, обаче поради ограниченията, произлизащи от типа повърхност върху която се работи, много бързо всички започват да използват спрей за рисуване. Спрейовете се открояват на всякакъв вид повърхност и са лесни за ползване. Спреят за автомобили не е достатъчен за създаването на цветни части. Капачка от дезодорант, инсектицид, WD-40 и други аерозоли се употребяват за промяна гъстотата на струята при рисуване. Когато общината обявява графити за незаконно дело и спира продажбата на спрейове, се измислят нови инструменти за рисуване. Дезодоранти, рол-они и други привидно безвредни флакони се изпразват и пълнят с боя. Факт е, че почти всеки обект с по-голяма повърхност, бива използван за надписи и рисунки.

С разширяване популярността на графити, расте и значението им. Започвайки като градски протест срещу бедността, сега графити обхваща всички расови и икономически групи. В момента много деца биват завладяни от графити културата. Стилът има драматично развитие – от прост и повърхностен той се превръща в преобладаващ стил, изпълнен със сложни дизайнерски буквени графики в множество цветове, наричани парчета от шедьоври.

Графити магазините отчитат двойни онлайн продажби, продавайки голямо разнообразие от артикули за тагери – флакони, маркери, списания, фланелки, раници, панталони със скрити джобове, даже може да си закупите рисувателна книга с готови модели на различни крайпътни рисунки. Над 25,000 графити сайтове съществуват в Интернет, преобладаващите от които са про-графити. Графити вандализмът е проблем в почти всички градове в света. Про-графити уеб сайтовете публикуват фотоси от Европа, Южна Америка, Филипините, Австралия, Южна Африка, Китай и Япония. Билиони долари в света се изразходват всяка година в усилията да се овладее графити културата.

 

В специална програма вземат участие обществени и частни агенции, индивидуално и институционално харчат най-малко 2-милиона долара на година за почистването и недопускането на графити. С предпазването от графити са се заели и патрулиращи обществени и частни агенции. От друга страна се изграждат стени, специално предназначени за тази цел, създавайки място за изява на тагерите. Това обаче за жалост не е достатъчно да се възпре вандалското драскане.

graffiti street art

Графити културата набира скорост и в България. През последните 10 години в повечето от големите ни градове непрекъснато се появяват нови и нови “рисунки”. Стени на изоставени сгради, трафопостове, мостове и всякакви други свободни пространства бързо биват усвоени от нашенските “crew” – та. Пионерите в жанра вече са професионалисти, участват в редица национални и международни състезания и представления.

Магазините “На Тъмно” из цялата страна са изрисувани отвътре и отвън с най – разнообразни проекти. Автори са някои от най – изявените “writer” – и в страната , а първият легален и официален графит в България, създаден през 1996 г. Доскоро украсяваше стените на магазин “На Тъмно” в град Варна. Днес вече той е в историята , а приносът на търговската верига в графити културата ще бъде оценяван и в бъдещето.

graffiti na tamno