Беглика 2015 – вплетени в уникална шевица Играй, Твори, Бъди

Седмото поредно издание на Беглика фест, който ще се случи на 27, 28, 29 и 30 август, на традиционното за фестивала място – яз. Голям Беглик, Западни Родопи, се посвещава на живия, осъзнат обмен. Обмен на знания, обмен на стоки и услуги, обмен на емоции и идеи за бъдещето. Беглика фест отваря пространството си и предоставя време на всички присъстващи – участници, гости и приятели, да взаимодействат свободно едни с други.

Beglika_Web_Poster_MIX

Обменът е съвкупност от три цветни нишки вплитащи се в една уникална шевица Играй, Твори, Бъди – шевица изплетена от нас, мястото, случването.

10666066_950424331644467_334651562648176156_n

„Играйе обагрено в лилаво. В този елемент влизат добре познати страни от фестивала като музика, живи изпълнения, танци, пърформънси и всичко онова, което кара човека да играе и да се забавлява на беглишки въздух. Играй (PLAY) описва движението на телата, тоновете, духа. Основна част от „Играй“, разбира се, са откритите сцени. Познатата ни основна Каба сцена е позиционирана на традиционното си място. Там ще бъде съсредоточен основният звук и децибели, разбира се умерени и в съотносими към заобикалящата ни среда. БЕГЛИКА ФЕСТ 2015 и тази година ще включи и диджей Сцена на дървото, която ще радва посетителите с диджей сетове, служещи като музикален фон през свободното от музикални прояви време на фестивала. Акустичната джем сцена (Acoustic Jam Stage) пък се явява своеобразна форма на музикален обмен: тя ще е отворена за по-свободни колаборации между всички музиканти от различните групи . Силата на звука ще е премерена, като акцентът на нея пада на акустиката и акапелните прояви, Селектирани и специално подбрани от Беглишката дружина .

Колкото до замесените лица в „Играй“, своето участие в музикалната програма вече заяви немският диджей Улф Линдерман, по-известен като [dunkelbunt]. Заедно със съвременниците си от Waldeck, Pavor Stelar и Shantel, [dunkelbunt] се превръща в един от посланиците на новите стилове електросуинг и болкън бийтс. Градски бийтове, груув бас, електро и акустични инструментали и ритми от целия свят са тайната рецепта, с която [dunkelbunt] омайва феновете си по цял свят. На БЕГЛИКА ФЕСТ 2015 [dunkelbunt] ]ще демонстрира на публиката знанията и уменията си, свързани със смесването на специални подправки и етерични маска, като сътворява уникални субстанции, които превръщат кулинарията в изкуство . Любо Александров, който пристига директно от Канада ще събере формацията KABA HORO специално за БЕГЛИКА ФЕСТ 2015. Базираният в Германия български музикант КОСТА КОСТОВ също ще се изяви на БЕГЛИКА ФЕСТ 2015, който ще стане домакин на неговия глобъл джипси баунс. На БЕГЛИКА ФЕСТ 2015 ще чуем и Meszecsinka – българо-унгарски проект вдъхновен от общата любима фолклорна песен за малката луна на Емил Билярски (етно-рок явлението Korai Öröm, добре познати на българската публика) и Анамари Ола (Fokatelep). SURBAHAR е друго ново попълнение в звученето на фестивала. Зад името Surbahar стои музикантът и продуцент Павел Стойчев. На сцената на БЕГЛИКА ФЕСТ заедно с Павел ще видим и концертиращите с него музиканти, представящи музиката му в пълната ѝ прелест и въздействие – Surbahar Live Band.

Това обаче изобщо не е всичко! В „Играй“ влизат още атрактивни  театрални и 3D  пърформанси, огнено шоу, цирк, въздушна акробатика и  какво ли още не! Местата за провеждане ще са на различни локации от фестивалната зона или около нея – Тихата поляна, на сцена във водата, в гората, дори на остров, до който ще се пътува със сал! Всички форми на игри ще предизвикват въображението, ще са форми на учене и сътрудничество, което ще е насочено към приключенство и откривателство. 

***10387696_934867579866809_6657262209956004229_n

„Твори“ сияе в оранжево. Към този елемент се числят всички дейности, свързани с човешкото творчество: от хендмейд до всякакви иновативни и дигитални форми на художествено творчество  – изобретения, работилници, кътове за творчество, стари и нови занаяти.

Те ще са ситуирани из цялата фестивална зона в обособени и нефиксирани места – поляни , гори, на екрани, инсталации, конструкции. Ще има една специална изненада – скулптура от естествени материали, която ще „проговори“ в определен час на денонощието и в определена фаза на Луната!

На БЕГЛИКА ФЕСТ 2015 ще се насладим и на вълнуващия нов проект на фантазьорите от ММУУЗЗАА (Музикална Магия, Универсална Утопия, Забравени Знания, Антични Аспекти) – БЕГЛИШКИ НИНДЖИ – реална приключенска игра от първо лице, основана на петте елемента – земя, въздух, вода, огън и човек.

„Твори“ ще включва още различни активности като лайв пейнтинг (живо рисуване), натурални колажи от природни материали, кръжок по пин хол фотография и други форми на творчество, които ще преобразят Беглишката поляна!

***10338273_728127793906188_3734044966320318096_n

Зелената нишка от шевицата е за „Бъди“. Бъди слага под крилото си всички срещи на Беглика под разнообразните форми на обсъждане, беседи, презентации, обмен на добри практики и други представяния на тазгодишния фестивал.

Един от акцентите в модула „Бъди“ тази година е темата  „Родителство и учене“, обединени под  мотото „Бъди родител“. Да бъдеш родител е голяма отговорност и добрите практики по темата ще се споделят и обменят от всички, които влизат в тази важна житейска роля. Темата „Здраве и благоденствие“ е другата важна част от „Бъди“. В „Бъди здрав“ ще се обменят ценни знания и практики, свързани с природосъобразния начин на живот и здравето в индивидуален, обществен и природен план. В „Благоденствие“ пък влизат всички онези теми, третиращи интересни икономически и социални въпроси, които вълнуват всички. Беглика прави експеримент и ще се опита да отговори на въпроси като възможно ли е обществата да преминат към самоподдържащи се системи посредством обмяната на стоки и услуги при намаляващото посредничество на паричните средства и финансовия капитал. На фокус тук попадат и актуални теми засягащи въпроси като свиването на неблагоразумното потребление, оптимизирането на производството и излишъците, преработката на отпадъците, солидарното земеделие и стопанисване на средата, смекчаването на човешката намеса в природните процеси и всичко онова, което ще ни позволи да живеем в един свят с бъдеще.

Макар и разделени по своята насоченост, трите цвята са неизменно вплетени един в друг. Много от участниците и съдържанието на единия елемент попадат и в другите два, сътворявайки магическа картина и взаимодействащи си едни с други. Те се преплитат и играят с възприятията, цялата картина е пълна, красива и многолика Беглика на обмена.

През годините БЕГЛИКА ФЕСТ се утвърди като един от водещите летни фестивали в България. Той е неизменно свързан с природата, с хармоничното общуване и с връзката на човека със заобикалящия го свят. Фокусира се върху теми с голямо обществено и социално значение – опазване на околната среда и културното наследство, творческото приспособяване към съвременните предизвикателства. Беглика е фестивал, който се прави от хората за хората, всички участници са и публика, а всеки гост е добре дошъл да се включи под една или друга форма в програмата. Чрез новото, седмо издание, Беглика отваря портите си и става достъпна  платформа на всеки участник, който може да намери своето място в нея. Той получава шанс да обмени своите знания и умения, опит и практика. По този начин, настоящото седмо издание доразвива идеите, които бяха залегнали в случването на фестивала през миналите години и ги поставя на едно следващо равнище.

551978_423175371068100_690851631_n

БЕГЛИКА ФЕСТ 2015 кани всички, които имат желание да се включат в програмата на фестивала, да кандидатстват и представят своята дейност. Те биха могли да го сторят като попълнят анкетата за участие ТУК и/или мотивацията си за доброволство на beglikavolunteer@gmail.com след запознаване с информацията ТУК.

Билети за фестивал Беглика онлайн и във всички магазини от верига „На тъмно“.

За повече подробности нова информация следете сайта както и фейсбук страницата на БЕГЛИКА ФЕСТ 2015.