Балканският хип-хоп в Пловдив – не само че е жив, а и рита

На 25-ти април, Пловдив е градът, в който ще се проведе поредната Балканска хип-хоп среща, организирана в града от Affirmative Re-Action.  В града под тепетата  ще бъдат четирима от основатели на хип-хопа на Балканите по направления deejaying и emceeing или с други думи част от хората, които направиха хип-хопа куул на Балканите.

11275_1595682940644497_6190796090251079170_n

В клуб Библиотеката ще гърмят римите на Pikisip – един от MC-тата, съоснователи на легендарния и най-влиятелния македонски хип-хоп колектив SAFБогатата му биография включва още и 4 години, в които е резидент DJ в Прищина (Косово); излиза на сцена редом до множество международни артисти и музиканти, сред които DMX, Public Enemy, Method Man, Macy Gray, DJ Fu (Словения), DJ 279 (UK), DJ Ron Phlatline (Германия), DJ Rondevu (САЩ) , DJ DVS (САЩ), DJ Phat Philie (Хърватска), DJ Stancho (България), DJ Kpaw (Словения), DJ Nikki I (България). Освен като изпълнител, Pikisipi е ключова фигура в изграждането на хип-хоп културата на Балканите, подвизавайки се и като автор и водещ на първото хип-хоп предаване в македонския ТВ ефир HipHopTeza през 1997; по-късно като радио-водещ се запалва по DJ-техниките.

Вторият ъндърграунд хип-хопър също пристига от Македония, известен като Кума На Балканския Рап. През годините Vido излиза на много различни клубни сцени и като солов изпълнител, и заедно с Klan Istok взема участие в по-големи музикални събития – Balkan Hip-Hop Fest No Borders в София, на концерт на Jeru The Damajа в София през 2004 и в Скопие през 2005, фестивала Taksirat, концерта на Guru от Gangtsarr в Скопие, фестивала Exit в Нови Сад, Bes Fest в Скопие…

Podnulevia ще се присъедини като участник от родната ъндърграунд сцена. За над 15 години има участие в различни проекти – Хип-Хоп Енциклопедия – Част 1 & Част 2. и много feat-ове със SKILL, Хората на изгрева, SP, ГБТ, Шошо и Сарафа от Raptone Records и Deko и Chovekot X от Македония. В годините преди да се отдаде на солова кариера и живи изпълнения, Podnulevia е част от хип-хоп дуото Под Нулата и Ударната Група, най-емблематичната хип-хоп група за Пловдив.

Ключова фигура от пловдивската хип хоп сцена е DJ SKILL  – той е и човекът, който ще завърши изцяло картината за вечерта.  С неговото участие се свързват на тракове на поне от половината ти любими български рап изпълнители и има голям дял в алтернативните музикални събития в културната програма на Пловдив и в други големи градове. DJ SKILL е наистина пристратен към музиката – той е продуцент, бийтмейкър, олдскул MC, радио-водещ и колекционер на винили.

Линк към хип хоп събитието във фейсбук от тук.